4 april 2021

Naar een duurzame badplaats Nesselande

We hebben geweldig zwemwater in de Zevenhuizerplas, maar we kunnen er maar twee maanden zwemmen: in juli en augustus. Alleen dan is het water warm genoeg. Bovendien is het water eng diep, en is de plas niet gezellig. Daar willen we iets aan doen.

De gemeente heeft de plas ontworpen als recreatiestrand voor de hele stad. Wij, een groep bewoners, hebben nagedacht hoe je daar op een goede manier invulling aan kan geven.

Wij stellen voor om in de plas een duurzaam buitenbad te maken, met een drijvende recreatiekade in het water, een peuterbad en een veilige kinderzone. Dat kan energieneutraal en volledig ecologisch verantwoord. Je kunt dan van april tot en met oktober buiten zwemmen.

Artist impression drijvende kade in de Zevenhuizerplas

Een duurzame badplaats. Hoe werkt het?

1. Een drijvende kade

Zwemplek voor iedereen

We leggen een drijvende kade in een halve cirkel in de plas. In de cirkel kunnen kinderen veilig spelen: het is er maximaal 1.40 diep.

Op de kade kun je wandelen, vissen of zonnebaden. Sloepen en surfers kunnen er aanleggen.

2. Zwembad en peuterbadje

In de kade komen twee verwarmde zwembaden: één voor volwassenen (50 m.) en één voor peuters (5 m. doorsnee). De baden laten water uit de plas in, dat je voortdurend kunt verversen. We verwarmen het water in de baden met hetzelfde principe als vloerverwarming.

Hoe verwarm je het zwemwater?
In de drijvende kade zijn zonnecollectoren verwerkt. Die collectoren verwarmen buizen met water, en die buizen verwarmen op hun beurt het water in het zwembad. Je voegt dus geen andere energie toe dan zonne-energie. De kade krijgt een betonnen loopdek.

uitleg zonnecollector

Hoe warm wordt het water?
Het water wordt een paar graden warmer, afhankelijk van hoeveel zon er is. Boven de 20 graden slaat het systeem af.
Want als het water warmen wordt dan 21 graden heb je kans op algen. In de zomer ververs je daarom ook het water doorlopend. 
 
Er komt dus geen chloor of zout in het zwembad: het blijft het schoonste zwemwater van Zuid-Holland. Bovendien laten we het gebruikte water via een zuiverend helofytenfilter (een rietfilter) terug de plas inlopen.

En als de zon niet schijnt?
Het duurzame zwembad blijft gewoon een natuurbad. Als de zon niet schijnt, houdt het water haar eigen warmte een paar dagen vast. En daarna koelt het af.

3. Kabelbaan, zandknoei-installatie en duikplank

Vanaf de kade komt er een kabelbaan over het water, voor basisschool-kinderen. Voor kleuters maken we een water- en-zandknoei-installatie aan de rand van het zandstrand. Ook op de kade, maar gericht op de plas zetten we een duikplank, voor de middelbare school-jeugd.

Wat zijn de gevolgen voor het leven in de plas?

Een van de leden van het bewonersinitiatief is ecoloog. Op zijn advies en met steun van KNHM heeft onderzoeksbureau Arcadis de plannen onderzocht. Zij verwachten: ‘dat maatregelen voor de verhoging van het zwemcomfort een zeer geringe impact hebben op het ecologisch functioneren van de plas. Dit komt doordat zich in de zone waar de oplossingen worden gerealiseerd weinig specifieke natuurlijke habitats bevinden’ (het heeft een zandbodem) ‘en doordat de zwemzone slechts een beperkt deel van de gehele plas beslaat.’ (0,002%)

Moet Nesselande dan één groot pretpark worden? En krijgen we geen hangjongeren?

locatie drijvende kade in Zevenhuizerplas

Jammer voor de hangjongeren, maar er is straks weinig anders te doen dan zwemmen of vissen. Dus dat verwachten we niet.

Het wordt wel veel gezelliger in de wijk: mensen van alle leeftijden kunnen elkaar in de badplaats ontmoeten: vissers, surfers, zwemmers, ouders en kinderen.

Wat is de volgende stap?

locatie drijvende kade in Zevenhuizerplas

De volgende stap is het bouwen van een prototype van de zonnecollector. In het prototype maken we het pierenbadje. Dan test je hoeveel energie er opgewekt wordt én hoeveel warmer het water wordt. We hebben twee zaken nodig om een prototype te ontwikkelen.

Een partner die helpt ontwikkelen. En geld, om het prototype te betalen.

En nu?

Je kunt drie dingen doen:

  1. Lees de veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ) op de Info-pagina, en laat ons weten wat je van het plan vindt via het reactieformulier hieronder.
  2. Doneer voor het prototype.
  3. Ga met ons in gesprek hoe we elkaar kunnen helpen: Wie doet mee?
drijvende kade

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *