7 april 2021

Info

Voor meer informatie over onze plannen en activiteiten hebben we de volgende informatie beschikbaar:


Veelgestelde vragen en antwoorden (FAQ)

Wat is de invloed van zo’n kade met zwemzone op de waterkwaliteit?

De maatregelen voor de verhoging van het zwemcomfort hebben een zeer geringe impact op het ecologisch functioneren van de plas. Dit komt doordat zich in de zone waar de oplossingen worden gerealiseerd weinig specifieke natuurlijke habitats. Je kunt hier meer over lezen in het rapport van Arcadis.

Waar komt de drijvende kade?

Zie de locatie op de plattegrond.
Het is aan de Siciliëboulevard ter hoogte van Caprihof en Usticahof.

Is er toezicht?

Het is een zwemzone ín de Zevenhuizerplas. Je zwemt er onder eigen verantwoordelijkheid.

Is het altijd open?

Ja, het is altijd open, net zoals een speeltuin.

Hoeveel is een entreekaartje?

Het wordt een openbare plek en is zodoende gratis toegankelijk.

Hoe groot wordt het zwembad (in m3)?

50 meter lang, 20 meter breed en 1,20 meter diep.

Komen er lijnen in het bad?

Nee, het is een zwemzone, niet een regulier zwembad.

Hoe zit het met de hygiëne?

Als de zwemzone intensief gebruikt wordt, wordt het water vaker ververst.

Is dit het eerste ontwerp?

Ja, dit is het eerste ontwerp. Wel hebben we, in samenwerking met Willers Architectuur en de technasium-afdelingen van het Libanon Lyceum en Scholengemeenschap Spieringshoek al eerder artist impressions gemaakt. Zie Nieuwsbrief #4 (30 juni 2017).

Wat is de beoogde temperatuur van het bad?

Je verwarmt tot maximaal 20 graden.

Wanneer kun je dan ‘warm’ zwemmen?

Gedurende het campingseizoen (het laatste weekend van maart tot eind oktober) kun je aangenaam zwemmen. Dit is natuurlijk mede afhankelijk van wat je zelf gewend bent. Echte koukleumen alleen in de zomer, de bikkels de hele periode.

Hoe verwarm je het water?

Je verwarmt het water met energie. De energie wek je op met zonnecollectoren.
Wij kennen nog geen voorbeelden waar zonnecollector-energie wordt gebruikt om zwemwater te verwarmen. Maar de gemeente Amersfoort gebruikt asfaltcollectoren voor algemeen energie opwekking. 
Zie de projectpagina Duurzame energie uit asfalt op de website van de gemeente Amersfoort. Dat idee willen wij gebruiken voor het verwarmen.

Wat is de volgende stap?

De volgende stap is kijken hóe het verwarmen van het water in het echt werkt. Dit uitproberen doe je met een testmodel van de zonnecollector. Zo’n testmodel is een prototype.

Hoe maak je een prototype?

Je hebt mensen nodig met verstand van zaken, een fabrikant die het interessant vindt om wat nieuws te ontwikkelen en wat geld. En dan kun je aan de slag.

En het onderhoud?

Dit is een belangrijk punt in het ontwerp. Als je gebruik maakt van eenvoudige techniek en stevig materiaal, heb je later minder onderhoud- en beheerwerk.

Hoe komen jullie op het idee?

Je combineert het schone water van de plas met het zeezwembad in Kopenhagen, het strand in North Berwick en de mogelijkheden van de techniek nu. Dan onderzoek je samen wat hier mogelijk is.

Bestaat er al zoiets ergens anders?

Er zijn veel zwembaden in natuurwater, onder andere het zeezwembad in Kopenhagen. Ook zijn er zwembaden die met zonne-energie verwarmd worden. Maar wij kennen nog geen voorbeeld van een circulaire zwemzone die met zonnecollectoren verwarmd wordt. Mocht jij het wel kennen, dan horen wij het graag.

Kan het ook elders toegepast worden?

Ja, zeker. Er zijn weer plannen om een drijvend zwembad te bouwen in de Maashaven. Daar zou veel van ons plan ook toegepast kunnen worden

Hoe verhoudt dit plan zich tot de gemeentelijke doelstelling?

Doel 5 van de Wijkagenda Nesselande ambieert: Beter benutten van de Badplaats Nesselande, door ontwikkeling van de recreatieve en sportieve mogelijkheden rond de Badplaats. En dat gebeurt met dit plan.

Kan ik helpen?

Ja, graag. Je kan helpen bij de activiteiten of met het verder ontwikkelen van het plan. Ook zijn we op zoek naar mensen die een prototype van een zonnecollector kunnen maken. Bel of mail, dan spreken we verder.


Nieuwsbrieven

Wil je de nieuwsbrief ook direct ontvangen? Meld je dan nu aan via het aanmeldformulier.


Publicaties in de media


Rapporten en plannen