Een zeer geslaagde bijeenkomst vonden wij het, de inspiratieavond voor zwemmers, waterrecreanten en bewoners. Niet alleen Rotterdammers, ook mensen uit andere provincies sloten aan. Omdat het water in de Zevenhuizerplas zo heerlijk is om in te zwemmen!
Fijn en goed om met zoveel betrokkenen te praten en te merken dat mensen zo meedenken. En dat er zoveel enthousiasme voor buitenzwemmen is. Van mensen die het al dagelijks doen, tot mensen die het heerlijk zouden vinden. Maar om verschillende redenen nog niet (regelmatig) zwemmen in natuurwater.
We zetten de belangrijkste punten van deze avond op een rijtje:
Wat willen we?
Wat duidelijk naar voren kwam is dat er veel mensen zijn die er de voorkeur aan geven om in natuurwater te zwemmen. De redenen die genoemd worden zijn divers, zoals:
> De kwaliteit van het water is beter, zonder chloor.
> Het is rustgevend, in een gewoon zwembad is de akoestiek vaak minder aangenaam.
> Het is altijd open.
Wel heeft elk voordeel ook meteen een vraag: blijft de waterkwaliteit goed als het een succes wordt, kunnen we dan nog wel rustig zwemmen of gaan kinderen een bommetje maken en als het altijd open is, hoe doen we het dan met de sociale veiligheid?
Naar aanleiding van de inspiratieavond gaan we de volgende stappen ondernemen:
Schetsontwerp
De architect gaat een schetsontwerp maken. Een spannende stap, ook voor ons. Wordt het een simpel concept, als onderdeel van het natuurlijk landschap, met flink wat ruimte om te zwemmen, of wordt het een ontwerp met een zekere stedelijke allure, dat de plek als Badplaats Nesselande versterkt en markeert, en op die manier tevens een steun in de rug is voor de horeca?
Na de zomer gaan we het ontwerp met jullie delen!
Warmer maken
Zonnepanelen, warmtepomp en stadsverwarming zijn zaken waar we het eerste aan denken als we spreken over verwarmen van een afgebakend zwemgedeelte in de Zevenhuizerplas. We willen graag kijken en horen wat er verder mogelijk is aan duurzame energie. We willen in ieder geval geen ‘niet ter plekke opgewekte energie’ gaan gebruiken.
Wat is bijvoorbeeld het effect als we de bodem van zwart rubber maken, en het water verwarmen met de zon in tyleen buizen? En er zeker andere eenvoudige, slimme ideeën, waar we heel graag van horen. Je hebt bijvoorbeeld de zero-electricity eco-cooler, een airco van plastic flessen waar wind doorheen gaat aan beide kanten van het huis. Hier wordt geen elektriciteit aan toegevoegd en, afhankelijk van de wind, kan het tot 5 graden koelen. Als wij het omgekeerde kunnen bewerkstelligen, het water 5 graden verwarmen, dan zou dat geweldig zijn. Hiervoor gaan we een inspiratieavond organiseren.
Lees meer over de eco-cooler:
https://www.voordewereldvanmorgen.nl/duurzame-blogs/een-airco-van-plastic-flessen
Kwaliteit van het water
Tijdens de avond is er een korte samenvatting geweest van het rapport van Arcadis. Wij zijn heel blij met dit gedegen onderzoek naar de impact van ons plan op de ecologie van de plas. Want, toen wij dit plan maakten, was onze eerste eis ook: de plas moet wel even schoon en prachtig blijven als het is. De conclusie van Arcadis was dat er geen grootschalige gevolgen voor waterflora, macrofauna en vis in de Zevenhuizerplas te verwachten zijn – mits o.a. de zwemfaciliteit een bepaalde oppervlakte heeft en er aandacht is voor verversing van het water.
Steun in de rug voor ondernemers – Badplaats Nesselande
Tijdens de avond werd het ook genoemd, en ook wij denken erover na: wat gebeurt er met Nesselande als er een (bescheiden) publiekstrekker komt? Een zwemfaciliteit, waar je prettig zeven maanden per jaar kunt zwemmen, en de fanatiekelingen wel het jaar rond. Wat doet het voor de horeca, wat voor invloed heeft het op de sociale veiligheid, wordt het vastgoed meer waard?
Via een MKBA- analyse, een maatschappelijke kosten-batenanalyse, kunnen we onderzoeken wat de effecten van dit plan zijn en krijgen we zicht op de impact van ons idee.
Zoals het Arcadisrapport helderheid geeft over het water van de Zevenhuizerplas en wat daarmee gebeurt, zo kan een MKBA-analyse de impact op de badplaats helder maken. Wat zijn de effecten voor ondernemers in het winkelcentrum, op het vastgoed, op de sociale veiligheid, op het welzijn en de gezondheid van mensen? Wij zoeken naar middelen om dit onderzoek te laten doen.
Business case
Last but not least, ook het maken van business case staat op onze agenda. Hoe gaat het als de zwemfaciliteit er ligt?
Wil je op de hoogte blijven van de plannen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief: